Vinterverket

Såpeboblejente & Lykkemamma på 68º nord

Kollektiv etikkpulverisering

Etikk kan fremstå som både abstrakt og forvirrende. Noe som henger i lufta. Uangripelig, uforståelig og uløselig. Regler, plikter, handlinger, formål og middel. Kant knytter plikten til å handle i samsvar med den gode viljen (det forutsetter at man har en god vilje og gode intensjoner). Kant mener også at etikk kan forstås som fornuft alene. Hume mener at etikk bygger på følelser. Jeg mener at man trenger både fornuft og følelser i relasjon med andre og i etikken. Med følelsene reagerer vi og blir oppmerksomme på hva som står på spill, som igjen setter oss i forbindelse med det etiske som lager bro mellom følelser, fornuft og verdier.

Etikk er systematisk refleksjon over moralsk praksis – «moralteori». Etikk og moral er aktuell når noe står på spill. Etikk kan sies å være moralens teori. Så hva er det som står på spill? Hva står på spill når man bestemmer seg for å pulverisere etikken for å selge, sjokkere og skape de største overskriftene? Legger man personvernet på vektskåla og veier den opp mot løssalg eller er det personvernet opp mot det man mener står på spill for meg og deg dersom vi ikke får vite alt, med en gang, før den andre vet det på grensen til rettsikkerheten. Har vi rett på å vite alt før den som skal forsvare seg ikke vet halvparten av det jeg vet som sitter her trygt hjemme i stua mi med kaffekopp og ullsokker. Er det bare jeg som får en ekkel smak i munnen mens jeg leser overskriftene som ikke gir inntrykk av samfunnsansvar eller en god vilje. Er jeg vitne til en mediastyrt rettssak der alle som ønsker å vitne kan tre frem? Best å få avsagt dommen raskest mulig.

foto: Vinterverket

foto: Vinterverket

Sensasjon og fete typer er formålet som helliger midlet. De er mange i tilsynelatende samme båt, men det er kun den ene vi vet hvem er. Han er den som har blitt tvunget til å vise ansikt, navn og posisjon. Det er han og familien som betaler prisen for alle avisene og klikkene som genereres. Hva vet vi om han er skyldig? Skjellig grunn sier fint lite om skyldspørsmål, men det sier noe om at vi burde være bekymret over at man i kraft av å være beskyldt for noe og av å sitte i isolat, uten mulighet for å kontakte omverden eller imøtegå det som blir sagt, kan bli fritt vilt inntil videre.
Det etiske er at noe, det vil si den andres ve og vel, står på spill. Det kan henspeile seg til noe fysisk eller psykisk, men også når glede ødelegges, når livsmot ødes og når valgmuligheter begrenses.
Etikken er ikke bare en grensesetter slik at vi advares mot handlinger som er negative for andre, men den peker også på muligheter som kan fremme det gode.
Etikk er en side av livet der vi har innvirkning og kan øve innflytelse på hverandre.

Jeg er ikke objektiv, det skal jeg ikke påstå, men burde ikke det som står på spill for ham veie tyngre enn det som står på spill for oss? Hva står på spill for oss om vi må vente noen uker før vi vet. Burde ikke han få vite først og få en rettferdig mulighet til å si noe om dette før vi andre skal ut og meske oss i «godsakene» som blir presentert i ulike vendinger flere gang om dagen. Saken skal gå for åpen mediarett og alle skal få sin taletid. Tåler vår omtale og vår ordbruk den andres tilstedeværelse? Så lenge det forblir uimotsagt er det greit. Ja, det er greit helt til det kanskje blir din tur eller min tur. Vi kan alle bli beskyldt for noe. Vil vi finne oss i å bli smurt utover alle aviser mens vi sitter isolert, i et vakuum, uten å vite det nesten 5 millioner mennesker vet. Hva skjedde med etikken? Ble den pulverisert i trykken?

(til en jeg minnes som en ærlig og flink kollega. det holder jeg fast ved inntil det motsatte er bevist)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: