Vinterverket

Såpeboblejente & Lykkemamma på 68º nord

Det brune gullet som banket Horten ned i støvlene

Glem 11 gull i OL, ukrainske presidenter på rømmen og Miley Cirus som, gjesp, fortsatt går i underbuksa i all offentlighet. Glem frustrasjon, oppgitthet og forbannelse. Omsider kan vi alle sove godt om natta når viktige gladnyheter ser dagens lys: Horten kommune vil ikke bannlyse brunosten! Det går et lettelsens sukk gjennom hele nasjonen fra øst til vest, nord til sør, langs kysten og helt inn så befolkningen i Kiruna kan kjenne lukten av fisk, lyden av hardingfele og lukten av nystekte brød med nasjonalretten på: Brunosten. Det norskeste av det norske.

Brunost

Man kødder ikke med brunosten. Det er en vederstyggelighet og en kardinalsynd. Vi verner om mysen som et ikon. Det brune gullet som banket Horten ned i støvlene. Hurra for brunosten! Den brune lille klumpen som utlendinger ikke vet å sette pris på. «In Norge we eat brunost», sier vi med store solbrendt glis når Spania og Kanariøyene forsøker å by på seg selv. Brunosten er vår trofaste venn. Spania vet ikke hva de snakker om når de tror at brunost er hvitost som også har glemt å ta solkremen på. Horten er hakket verre som ville fjerne hele osten. Synd og skam som ryster vår verden langt inn i folkesjela. «Vik fra oss, brunost-hatere!», roper vi og lurer på hva blir det neste? Forby skiturer midt i uka, julestrømpen, solbærtoddy og nesnalobber, som visstnok kan gi skjev fotstilling ifølge onde skapninger.

Hva er med brunosten som gjør oss så opprørte når noen forsøker å rokke litt ved brunsotverdiene? Er det melka? Smøret? Formen eller fargen? Er det symbolikken som ligger gjemt i brunosten? Det norske, det sunne, moral, kultur og tradisjoner? Eller er det sukker og mangel på moral? Horten mente det siste, men måtte gi tapt for ingen liker gledesdrepere og moralister.
Hva ligger i brunost? Klamme og svette matpakker, gode minner med varme rundstykker og smeltet brun ost på toppen, påskevær, frisk luft, fjell, fjord, daler og et greit forhold til sukker. Det forundrer meg fortsatt at ingen har sett verdien av å lage brunost med stevia. Stevia er visstnok svært populært, har jeg hørt. Kanskje Horten kan satse på det i fremtiden? «Velkommen til Horten! Vi satte brunost med stevia på kartet». Kommuneslagord er visstnok også populært.

Omsider kan vi sove godt om natta. Slaget om brunosten er vunnet! Vi kan puste lettet ut, legge brun myse på skiva og gå eplekjekke ut i verden med hardingfele på ørene og Ludvik-sekken på ryggen.
«In Norge we eat brunost and you kan not kødde with den!».

3 responses to “Det brune gullet som banket Horten ned i støvlene

  1. lisedybvik 24. februar 2014, kl. 20:46

    Hahaha, du skriver så morsomt (bra)!
    Ikke kødd med brunosten – jeg er så enig!

  2. lisedybvik 26. februar 2014, kl. 08:36

    Du har forresten fått en Liebster-Award med meg! 🙂 Sjekk siste innlegget mitt 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: