Vinterverket

Såpeboblejente & Lykkemamma på 68º nord

Adventsnissen Klaus

«Adventsnissen. Har du ikke hørt om ham?» Det er den siste dagen i november når klokken har passert langt over sengetid og Jon Blund fortsatt ikke viser tegn til å komme innom. Hun rister på hodet. «Hva er adventsnissen?», spør hun og ser på meg med store øyne. «Adventsnissen han er en liten luring. Om du lukker øynene så skal jeg fortelle deg historien om adventsnissen». Med ullteppe og dyna godt oppunder haka lukker hun øynene og så begynner jeg å fortelle.

Adventsnissen het egentlig Klaus og var landhandler. Han var en gammel mann som aldri hadde vært gift eller fått barn. Alene bodde han i huset sitt, men han fikk ofte besøk for han var godt likt i bygda. Landhandler Klaus var mannen man gikk til når man trengte noe, ville snakke med noen eller bare ønsket å skravle over en kopp kaffe. Klaus hadde alltid et smil på lur og et øre til låns. Synge gjorde han også og midt i favorittsangene hans kom det plutselig inn et ukjent barn i landhandleren. «Hva kan jeg gjøre for deg da, kjære barn?» Barnet svarte ikke og løp ut. Dette gjentok seg flere dager på rad og Klaus oppdaget at han ble nysgjerrig på dette barnet så neste gang barnet kom innom butikken snek han seg etter. Gjennom bygda, langs landeveien, inn i skogen, over en bekk og enda litt til. Så kom han til et lite hus i åpningen av skogholtet. Det vesle barnet smatt inn i huset. Landhandler Klaus listet seg forsiktig frem.

Det var et gammel og slitt hus med en tilhørende låve. Vindussprossene var nesten løsnet, malingen flakket av og selv om vinteren så vidt hadde begynt var det nesten tomt for ved i vindfanget. Klaus knyttet skjerfet tettere rundt halsen i den sure novembervinden. Det var den siste dagen i november og han håper at desember ville bringe snø som kunne gjøre hverdagen litt lunere og lysere. Han fant en kasse som han kunne stå på og tittet inn gjennom vinduet. Stuen var liten og rommet kun et bord og to stoler. Han kunne så vidt skimte kjøkkenkroken med tomme hyller og fire barn rundt dem. Fire barn, en mor, en far, fem par sko og ett brød. Landhandler Klaus hoppet ned fra kassen, gikk tilbake over bekken, inn og ut av skogen, langs landeveien og tilbake til bygda.

foto: Vinterverket

foto: Vinterverket

Neste dag tok Klaus turen på nytt med et par sko i hånda som han satte på trappa. 1.desember kom med snø. Det dalte ned i store filler som dekket landskapet som et teppe av ull. Klaus gledet seg til jul. 2.desember ble det lagt et brød på trappa, den 3.desember vanket det litt ost og den 4.desember en eventyrbok. Hver dag gikk Klaus ut av bygda, langs landeveien, inn i skogen, over bekken og litt til for å sette en gave på trappa til familien. Ingen hilsen og ingen avsender. Kun en pakke for hver dag i desember for lykke og glede. Ikke bare til familien i det gamle huset, men også til andre familier og til alle barna i bygda. Sukkerstenger, kanelboller, små trebiler han spikket på dagtid når det var rolige stunder i landhandleriet og hårsløyfer han sydde av farget strie fra potetsekkene.

Ryktene begynte å gå om den ukjente mannen som snek seg gjennom natta med gaver. Landhandler Klaus humret litt i skjegget, men sa ingenting. Dette skulle forbli hans hemmelighet og da 24.desember kom ble han svært overrasket. Som vanlig dukket han opp ved det gamle huset med en gave til familien og han ble svært forundret da han fant et fat med grøt på trappa. «Kjære adventsnissen! Tusen takk for alle de flotte gavene vi har fått hver dag desember igjennom». Slik gikk det seg til at landhandler Klaus aldri mer kom tilbake til bygda, men flyttet inn i den gamle låven ved det gamle huset. Hver natt i desember kommer han frem med gaver til barna for å telle ned til jul og for å glede dem i ventetiden. På folkemunne heter han adventsnissen og ingen vet egentlig hvem han er, bortsett fra du og jeg. Men det er vår hemmelighet.

God natt og sov godt. I natt kommer Klaus på besøk. Adventsnissen med gaver som kan spre glede. Det trenger ikke være mye eller stort, men en liten hverdagsglede som kan forkorte ventetiden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: