Vinterverket

Såpeboblejente & Lykkemamma på 68º nord

«Fluenes Herre»

Den høsten vi gikk fra barn til ungdom innledet vi nytt skoleår med å lese boken “Fluenes Herre”. Noen dager blir jeg tatt litt tilbake til den høsten og til boka der alle ønsker å eie konkylien og der man balanserer litt på kanten av en dynamikk man ikke helt kjenner igjen. Livet burde komme med en ferdskriver som kontinuerlig registrerer data som kan bidra til å kartlegge årsakssammenhenger, kurs, balanse og fart. En liten boks som tåler regn, vind og total krasjlanding.

foto: Vinterverket

foto: Vinterverket

“Fluenes Herre”, fra 1954, er boken om en flokk med guttunger som strander på en øde øy etter en flyulykke. Alene på denne øyen finner de en måte å organisere seg på. Ralph er lederen og de klarer seg som best de kan. De tror at redningen vil komme, men etterhvert som tiden går og ingen kommer utvikler de gode og uskyldige guttene seg til å bli både ondskapsfulle og sadistiske. Konflikten mellom det gode og det onde, og kontrastene mellom demokrati og diktatur kommer frem. Er demokratiet svakere enn diktaturet?

Jeg har ikke lest boka siden den høsten jeg ble ungdom. Kanskje jeg skulle lest den igjen? Det er en god bok som sier mye om samfunn, det sosiale spillet og relasjoner mellom mennesker. Den sier noe om hva som kan skje når mennesker kommer i en presset situasjon. Kniven som symboliserer villskap og ufornuft, mot konkylien som står for demokrati. Alt er så skjørt der guttene vingler mellom han som holder kniven og han som holder konkylien. Det er en liten verden i endring.

Det er vinter og været melder om storm. Innerst i boden finner jeg frem den gamle og slitte boken som ikke har sett dagens lys siden høyvannsbukser var på moten. Godt under ullpleddet finner jeg ordene mens stormen raser som værst rundt huset og katten har malt seg inn i et hjørne.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: