Vinterverket

Såpeboblejente & Lykkemamma på 68º nord

Duell på Sennalandet

Småbymentaliteten er et snålt fenomen. De fleste småbyer liker å tenke på seg selv som verdens navle, som By1, hva nå enn det måtte bety, og som et sentrum der man kan utfolde seg i alle grener av sutring i håp om å vinne et slags mesterskap. Småbyene som villig deler vekk både hurtigrutekontor og høgskoler for så å sutre over at sykehus og lensmannskontor uteblir. Det er en merkelig form for logikk. Småbylogikken.

foto: Vinterverket

foto: Vinterverket

Som nordlandsjente lærte jeg fra barnsben av at den store stygge ulven og dodraugen faktisk har navn. De heter Bodø og Tromsø, og de stjeler alt som stjeles kan. I Finnmark lærer jeg at det er den lille byen Hammerfest man må passe seg for. Lillesøster Hammerfest med sine knapt 11 0000 innbyggere er den man skal passe seg for og den som rapper ting rett foran nesa på deg og som nekter å dele med oss. Her er man ikke redd for å dele med storebror Tromsø. Kanskje de ikke vet at storebror er en liten luring? Eneste årsaken til at de bor så mange mennesker i Tromsø er alle som har blitt lurt i halvmørke og latt seg sjarmere av en tromsøgutt med litt klunk, måsegg og egen sjark.
I Bodø rak det en gang i land en halvgammel tulling som proklamerte «her skal jeg bo og her skal jeg dø». Slik fikk byen navnet Bodø og huser nå folk som er blitt villedet til å tro at byen er et rekreasjonested med vindmaskiner ikke engang Carola har sett maken til. Eneste årsaken til at Hammerfest har bystatus er sykehuset som rommer 30% av befolkningen. Hvorfor i alle dager ønsker man å flytte 30% av syke og sykehusluktende mennesker til Nordlysbyen. Ingenting godt kan komme av det. Ingenting godt kan komme av å dele med Tromsø, eller Nordens Murmansk som det heter på folkemunne av oss som ikke fikk være med på fest i sjarken og fortsatt er litt irritert, eller Bodø, men hva er poenget med at småbyene kjekler seg imellom?

Alle vil ha og alle skal få. I hjembyda har vi en lensmann som brukte å kjøre oss på nachspiel og hjem igjen. Bedre det enn at vi fraus ihjel i grøftekanten. Det er en god filosofi og med tanke på taxisituasjonen så hadde det vært fint å hatt et lensmannskontor i byen, men jeg vurderer å kjøpe meg sykkel og strengt tatt så fester jeg ikke så mye lengre. En lokal sheriff som holder koken på lommetjuveri, smånasking og de hundre hundene som stikker av iløpet av en uke burde være nok. Så lenge vi ikke deler med Tromsø og Bodø er det meste greit. Vi husker alle hvordan det gikk med hurtigrutekontoret i By1. Vil det samme skje med høgskolen som nå ikke lengre er høgskole, men et fakultet under en Tromsø-logo?

foto: Vinterverket

foto: Vinterverket

Jeg har aldri før bodd i et fylke der to småbyer konstant krangler og kjegler om det meste. «Vi skal ha! Dere skal ikke få!» Alle som bor rundt disse to byene har ingenting de skulle sagt. Det angår visst ikke dem hvor sykehuset skal ligge eller hvor lensmannskontoret skal være. At NRK ble flyttet var hovedsak i mange uker. Det ble visst bestemt i Oslo. Oslo skal man også passe seg for, men småbymentaliteten sier at de store byene er snille og greie. Nabobyen derimot er slem, ond og bare ute etter å stjele lekene. Baksnakking, boikott og direkte adferdsvanskelig oppførsel preger debattene. Hva skal man med sykehus når man ikke engang kan operere på ryddig vis? Har Nordlysbyen et innbilt handikapp som forsvarer at sykehus er så viktig at man legger seg ut i ufine ordelag mot nabobyen som igjen svarer på ufint vis og så er kaoset i gang. Eller kan vi la det stå der det er mot en statlig betalt hundefanger og et kommunikasjonskurs i regi av BUP. Begge deler synes å være nødvendig. Om Hammerfest fortsatt er sure så kan vi nok slenge med noen rundkjøringer på kjøpet. Vi har nok av dem. Nordlysbyen er tuftet på rundkjøringer, reinkebab og krangling med Hammerfest. Duell på Sennalandet er ikke et ukjent fenomen og det er visstnok slik store saker avgjøres mellom Nordlysbyen og Hammerfest. Offisielt heter det at veien er stengt på grunn av været.

Å kjempe for bedre vilkår er alltid en god idè. Sutring, krangling og baksnakking i avisen er særdels usjarmerende. Ikke engang ho i sjarken med klunk innebords ville falt for den. Har ikke finnmarkinger lært at det er Tromsø og Bodø man skal passe seg for. Lillesøster Hammerfest er kanskje litt trassig og nesevis, men det tåler vi og går hun virkelig ut på ville veier så får vi sørge for å komfirmere henne i den nye katedralen med hellig vann.

foto: Vinterverket

foto: Vinterverket

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: