Vinterverket

Såpeboblejente & Lykkemamma på 68º nord

Vi går på nordnorsk tid

I Finnmark varer den mørkeste mørketiden i nesten 2 måneder kun avbrutt av jula med julelys og en halvtime med blåtimen sånn midt på dagen. I nesten 2 måneder lever vi i snø, kulde og svarte natta. Det er uutholdelig og hadde det ikke vært for gulroten i enden av mørket så tror jeg vi ville visnet på rot her oppe.

foto: Vinterverket

foto: Vinterverket

I slutten av oktober går bygda i dvale og forblir der til de første glimtene av dagslys og sol kommer tilbake i slutten av januar. Det er som om vi endelig kan komme opp for å trekke pusten etter en lang hvile i limbo med mye innesitting, snø, kulde og et mørke som omslutter alt og alle. Med dagslys og sol kommer det enda mer kulde. I fjor ble det så kaldt at en liten tur på 2 minutter var nok til å forfryse både fingre og nesehår. Å forfryse fingrene gjør sabla vondt skal jeg si det og etter det lærte jeg at votter er obligatorisk uansett hvor kort turen måtte være. Fingrene tiner opp når påskeværet kommer med enda mer sol og enda mindre kulde. Så kommer våren og livet er atter en gang på solsiden i nord.

Vår i nord er en himmelsk seanse. Det er gjørme, det er vått, det er grus og det er mengder med råttsnø. Ingenting av dette er noe vi bryr oss nevneverdig om for vi har dagslys, blå himmel, sol og gode dager. Det er på disse gode dagene at jeg stiller meg inn på «nord-norsk-tid». «Nord-norsk-tid» er tidssonen der tiden opphører å eksistere på gode dager. Det er dager der ungene kan være ute så lenge de vil, leke til de stuper, sykle i gata til sola går ned (som på ekstra gode dager er aldri), kveldsmat på trappa til ukristelige tidspunkter og å dra opp til elva alt for sent kun fordi det er godt vær og godt fiske. Rutiner og tiden, som ofte henger sammen, forsvinner som dugg for solen når man må utnytte soldagene som er for vi vet aldri om det blir den siste på denne siden av høsten.

foto: Vinterverket

foto: Vinterverket

Våren er favorittiden min! Jeg elsker våren som kommer med snøsmeting og lengre dager. Det er nesten som om vi blir gitt tid og den ekstra tiden skal man ikke kaste bort. Den må vernes om, brukes vettugt og hva er mer vettugt enn å være ute til selv måsen sovner.

Uansvarlig å kaste alt på båten når våren kommer? Nei, egentlig ikke. Når man lever nesten halve året i mørket store deler av døgnet, 2 måneder i mørket hele døgnet, i metervis med snø og en gradestokk som kryper mot -30 så er det lov å være ellevill når tela slipper tak. Jeg elsker friheten som våren gir. Frihet til å være ute så lenge man vil og friheten til å droppe rutinene når vinterstormen tar en pause for å gjøre plass til lukten av epler og vårstemning. Det er vår! Vi er fri!
Jeg jubler mens jeg ser siste rest av vinter forsvinne med sola og vi stiller klokken over på norsknorsk tid. Det er den beste tiden som finnes.

foto: Vinterverket

foto: Vinterverket

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: