Vinterverket

Såpeboblejente & Lykkemamma på 68º nord

Ikke kødd med Kardemommeby

Når en svenske går på norsk barneteater for første gang så kan det ikke gå upåaktet hen. Det oppsiktsvekkende er ikke at denne svenske teaterinstruktøren skamløst innrømmer at hun ikke er videre bevandret i norsk barnelitteratur eller norsk barneteater, ettersom hun i en alder av 37 år opplever «Folk og røvere i Kardemommeby» for første gang, men hennes opplevelse av denne norske barnekulturen som hun mener er umoralsk, på grensen til høyreekstrem, som fremmer dårlig likestilling og som hyller egoisme og pinligheter på rekke og rad. Hun er på randen av harme. Hun er tydeligvis heller ikke så bevandret i svensk barnelitteratur.

«EEEEEEMIIIL, din förgrymmande unge!»

foto: TV2

foto: TV2

Vi ler oss skakk når Emil heiser sin yngre søster Ida opp i flaggstangen, vi humrer når Emil sin pappa for ente gang roper med ute-stemme inne, skriker og bærer seg før han drar Emil etter øret og låser ham inne i snekkerboden. Vi vet at det verken er god oppdragelse eller lovlig å dra ungene etter ørene eller å låse dem inne. Det er ikke moralsk riktig, det er ikke ansett som god omsorg og det er, i Norge, ulovlig. Likevel så forer vi ungene med Emil, Ida, Alfred og den sinte pappaen.
Vi syns det er morsomt når Emil drikker seg full og alle ler av ham. Vi liker tjenestepiken Lina selv om hun kanskje er litt løs i trusestrikken og vi liker mor Alma selv om hun egentlig er en så ganske grå karakter der de andre styrer sirkuset mens hun som mor står på sidelinjen og er søt, matlagende og mild. Vi oppmuntrer barna våre til å både lese om og å like denne dysfunksjonelle familien og deres nabolag, et nabolag hvor de egentlig er ganske dårlig likt og hvor naboene ikke går av veien for å fortelle og å spre sladder om en liten gutt som heter Emil. Ganske forskrudd, er det ikke?

Pippi. Stakkars Pippi som er foreldreløs og som bor helt alene sammen med en hest og en ape. Hun går tidvis på skolen, men har ingen grenser, ingen voksenomsorg, ingen som sørger for riktig kosthold til rett tid og ingen som sørger for rene klær. Pippi går i de samme klærne dag ut og dag inn. Det i seg selv er ganske bekymringsverdig, men det eneste som tilsynelatende er feil med Pippi er at hun tillater seg å kalle sin pappa for neger.
Vi har Lotta som i en alder av ganske så ung flytter hjemmefra, Madicken som på tross av manglende oppdragelse til stadighet blir satt til å passe sin yngre søster, Ronja Røverdatter som får flytte alene ut i skogen og vi har Ronjas foreldre som kidnapper et annet barn.

Barnelitteratur er ikke alltid så moralsk riktig eller har som misjon å skulle fremme gode verdier. Barnelitteratur skal først og fremst fremme leseglede, kreativitet og fantasi. Litteratur, teater og annen kultur trenger ikke alltid å være så forbanna seriøst. Det trenger ikke alltid dreie seg om god moral for hva er egentlig god moral? Er det min moral eller din moral som skal sette standard?
All underholdning er ikke god underholdning, men vi må ikke alltid peke på at all underholdning skal inneholde en viss mengde misjonering om moral, korrekthet og læring. Noen ganger kan vi tillate oss å bare ha det gøy og å la oss underholde av gale familier, av foreldreløse barn som har en diger hest som samboer og om skumle røvere i Kardemommeby som trenger en kone slik at det blir rent og pent i huset. Noen ganger kan vi være voksne som lar barn være barn og som lar barn underholdes på deres premisser, på deres bekymringsløse nivå og uten innblanding av vår voksne tankegang.

Hvorfor? Fordi det er morsomt, det er kreativt og det er gøy!

foto: Ukjent

foto: Ukjent

Reklamer

4 responses to “Ikke kødd med Kardemommeby

 1. ylvalia 9. januar 2013, kl. 20:08

  Sant nok, men var det ikke nesten dette som var svenskens poeng også? At Egners univers var så altfor moralsk og korrekt, glatt og smilende? Jeg er (selvfølgelig) ikke enig i hennes ekstreme konklusjoner, og kommer absolutt ikke til å boikotte Egner – tvert imot. Men synes det likevel var verdt å reflektere litt over de poengene hun dro fram med sitt friske blikk. Og så er jeg enig med deg i at barneunderholdning for all del skal få lov å være akkurat det – underholdning. Vi voksne kan jo imidlertid godt få lov til å reflektere litt over hva slags holdninger som kommuniseres til barna våre – det være seg fra Egner eller andre.

  • ca.strømsnes 9. januar 2013, kl. 21:57

   Jeg kan ikke se at det hun skriver om at Kardemommeby er på grensen til høyrekstremisme og fremmer et dårlig kvinnesyn, eller mangel på likestilling, er synonymt med god moral, men igjen: Hvem sin moral snakker man om?

   Vi kan og bør alltid reflektere. Ikke dissekere og vri ting slik at vi kan tolke det som vi måtte ønske. At en godt voksen dame ser seg nødt til å «… forlater salen i pausen, dypt rystet og tenker at dette umulig kan være moralen i et klassisk stykke….» (moralen ref.: at røverne kidnapper tante Sofie) er ikke annet enn lattermildt. Det er barneteater! Og om det er en viss form for moral så stiller nok Kardemommebyloven og at «alle spiser middag klokken to» sterkere enn moralen om å kidnappe et kvinnemenneske eller å tvinge små barn, som stakkars Kamomilla, til å spille piano.

   Man skal være var med å latterliggjøre andre mennesker sine ytringer, men akkurat i denne saken med dramatikk og rystelser så har jeg store problemer med noen videre refleksjon og tenker at de fleste barn vil kunne takle både Emil, Pippi, Skomakergata og Kardemommeby uten varige men. Enkelte voksne er det visst verre med 😉

 2. Malin 9. januar 2013, kl. 20:32

  Hurra! Tenkte på Emil og Pippi og gjengen når jeg leste artikkelen jeg også:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: