Vinterverket

Såpeboblejente & Lykkemamma på 68º nord

Sommer i nr.56 med «Tobacco» og pæreis

I dag lukter kioskene pølse. Pølse med løk, parfyme som henger igjen etter den siste kunden og kjøpesenter som blander alle luktene sammen til en saus av lyd, lukt og mennesker som haster hit og dit, til og fra dit de skal og der de kom fra. Fins det en kiosk som ikke lukter pølser og hastverk?

Sommerferie i Tore Hundsgt. 56 var alltid de beste i den store hagen med syrinbuskene, det hvite huset som rommet glede, piano og verdens mest spennende sminkebord, flasker med Samarin som boblet nesten som brus når vi helte hele flasken i små glass med vann og den store skogen på baksiden som i løpet av vinteren hadde fått et lite bord og stoler. Den store skogen bestod av noen få trær klemt inn mot gjerdet til nabohuset, men vi ungene syns at skogen var kjempe stor og vi kunne leke der i timevis kun avbrutt av middag eller brødskiver på trappa mens mormor lukte i hagen og morfar snekret på noe.
Morfar snekret alltid på noe. Jeg husker ikke helt hva han snekret på, men noe var det visst og noe ble det visst også for han snekret en gang en hel dukkestue mens mamma og tantene var små. Vi brukte tiden på å fange mark som vi lekte med på den lille plena og på å lekeringe med den gamle sorte telefonen som hang på ytterveggen. Det var en skummel heks på den andre siden av røret så vi planla å starte dektektivklubb for å ta henne. Så grøsset vi litt og gikk tilbake til marken på plena. Når vi ble større fikk vi sove i dukkestua, vi startet også dektektivklubb med hovedkontor i kjelleren i blokka, og selv om vi feiget ut og snek oss inn på natta så fikk vi sove der neste natt også. Mormor og morfar lot som om de ikke visste at vi snek oss inn for de sa aldri noe neste dag når de ropte oss inn til skiver på trappa eller middag i sommervarmen. Etter middag fikk vi gå alene for å kjøpe is.

foto: Vinterverket

Jeg kan enda huske lukten av tobakk og godteri. Den søte lukten av lykke innhyllet i sukker og farger som var forbeholdt lørdag ettermiddag sånn rundt barne-tv tid, men på sommerferie i Tore Hundsgt. 56 fikk vi gå ut av den store porten og opp den lille bakken til vi kom til det røde huset som huset kiosken med pæreis i kjelleren. “Tobacco” het den og var porten til himmelen når vi åpnet døra til lukten av gammel tobakk og godteri der vi kunne kjøpe is med streng beskjed om å ikke gå over veien og å komme rett tilbake etterpå. Noen ganger var vi ulydige og måtte snu på veien, men det var fordi kusina mi fikk pinnesmak i munnen og da måtte vi gå tilbake for å kjøpe ny is slik at pinnesmaken gikk bort. Selv opplevde jeg aldri pinnesmak, men det var ifølge kusina mi svært vanlig og fryktelig ekkelt. Det eneste som kunne kurere pinnesmak var en ny is så da snudde vi og gikk tilbake til “Tobacco” som var den beste kiosken vi visste om. Det var den eneste kiosken jeg visste om når jeg lykkelig og glad gikk opp bakken i sommerkjole med en mynt i hånda på varme sommerdager for å kjøpe is på “Tobacco”.

Nå lukter kioskene pølse uten sommerminner. Kjedelig hverdagspølse med løk tilsatt lottokuponger og trykksverte fra avisene med en smak av dispenserkaffe og vann på flaske. Før hadde vi vann i springen og på dunken når vi var på hytta, men vann på flaske var det ingen som ville betale for, da kiosken kom med en lukt av sommer, tobakk og godteri som satt igjen i sommerkjolen hele veien ned fra “Tobacco” til Tore Hundsgt. 56 med en pæreis i hånda.

Reklamer

6 responses to “Sommer i nr.56 med «Tobacco» og pæreis

  1. Jakob 18. juni 2012, kl. 14:44

    Dette inspirerte meg til å skrive om mannen med kiosken, han som hadde trebein. Takk for at du skriver slikt.

  2. Iris bartholsen 18. juni 2012, kl. 20:36

    Den kiosken gikk jeg mye på og tjente mine første penger da jeg var så heldig å få sommerjobb der. Bodde rett over gaten

  3. Siri Anne Jerstad 18. juni 2012, kl. 21:18

    Synes du skriver godt og levende! Blei satt 40 år tilbake i tid da jeg er født og oppvokst bare noen gate ovenfor kiosken. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: