Vinterverket

Såpeboblejente & Lykkemamma på 68º nord

Rosa kjoler er for pyser

Når jeg åpner skapet til datteren min så er det rosa galore og kjole bonaza så det er ikke til å misforstå at det bor en liten jente i huset. En liten jente som ikke skjønner helt dette med å være politisk korrekt så hun leker mye med dukker, hun elsker å pynte seg og hun velger alltid rosa foran blått og grønt. Hun er på ingen måte et unormalt barn eller i den tro at hun er en liten prinsesse, men en helt vanlig jente på snart 2 år som leker med det hun vil leke med og som mener at blomster, sommerfugler og såpebobler er det beste i verden.

Som jentemamma lærer man ganske så fort at jenter skal helst ikke være jenter, men at de skal være mest mulig lik gutta og at det beste for jentene er å leke med Star Wars-lego eller Ninjago for jenteleker som rosa Lego og Hello Kitty er antifeministisk, tullete og dollete. Antifeministiske leker skaper små prinsesser med primadonnanykker, sier de og rister på hodet av tullete foreldre som lar jentene selv velge hva de vil leke med når alle vet at det er biler, traktor og snekkerkassen som gjelder, også for jentene som er kledd i olabukser og t-skjorter med dødninghodet på. Rosa kjoler er for pyser.

Små jenter er ikke lengre bare små jenter, men selve symbolet på alt som er riktig og galt med likestillingen i samfunnet i dag og vi gir barns lek, og valg av leker, både æren og skylden for det når vi applauderer småjenter som leker med biler og rynker på nesa av hun som leker med dukker i sin rosa kjole. Rosa kjoler og Lego med blomster på en roten til alt ondt når vi med skrekk og gru bekymrer oss over den lille som mest sannsynlig kommer til å ende opp som en uselvstendig svekling fordi hun aldri lærte seg å snekre eller av å se gleden i sjørøveri som liten. “Du blir det du leker”, sier de.

Å kle seg i kjoler eller å mene at rosa hester er det mest vidunderlige som eksisterer sier fint lite om hvordan man er som person eller hvordan personlighet og egenskaper man besitter eller vil komme til å utvikle i fremtiden. Det sier lite som selvstendigheten, selvrespekten, empatien, intelligens eller hvilke drømmer man har for seg selv. Kanskje hun som passer inn i de rosa kjolene er fremtidens statsminister eller har en lege i magen? Kanskje hun vil bli flyvertinne eller tannlege, frisør eller husmor? Kanskje hun en dag selv vil stå på barrikadene, ved siden av sin bror, for å fremme likestilling og kanskje broren, som kun lekte med biler, har en liten sykepleier i magen? Hvilke leker man velger som barn sier ikke så mye mer enn at man er et barn som liker å leke og liker å få utløp for kreativitet, fantasi og oppfinnsomhet, noe som også er kjernen i det å være barn og å få utfolde seg i leken. Barn kjenner ikke til det politiske korrekte og barn er ofte forbausende lik oss voksne: De velger det de liker best og det de har lyst til å velge.

Å være politisk ukorrekt er et barns privilegium så hvem er da vi voksne som skal fortelle jentene at rosa er teit og at blomster er ukult?

foto: Vinterverket

Reklamer

10 responses to “Rosa kjoler er for pyser

 1. grønn? dame 22. februar 2012, kl. 10:09

  Hm. Jeg ville si dama mer er politisk korrekt.. Alt av stoff til unger deles i rosa og blått, senest ei kokebok for jenter til salgs på postkontoret. Og det viktige bør vel være at man får gjøre som man vil når det gjelder slike mer eller mindre kunstige skiller? Besteforeldre (les: alle som ikke respekterer ungens valg) som pusher dukker/biler er forhåpentligvis dødd ut. De gjør det vanskelig å velge fritt. Frihet er et ideal som står høyt i vår likestilte verden, vil jeg mene.

  • ca.strømsnes 24. februar 2012, kl. 17:24

   Nettopp det jeg også mener. Det er vi voksne som lager skiller og som blir bestyrtet over noe så kontroversielt som rosa lego. La ungene leke med rosa lego eller blå biler, blå lego eller rosa biler om de ønsker det 🙂

 2. Jenny 22. februar 2012, kl. 15:08

  Det får da være måte på hvor mye man skal tillegge fargevalg for barn. Jeg tror det beste er at barn har valgmuligheter. At de har tilgang på både dukker og biler. Rosa, blått og gult. Plukk blomster eller stener. Og alt er helt ok. Man trenger ikke psykoanalysere alt! La ungen får kose seg med rosa så lenge hun vil. Har du flaks så går det ikke over til å elske sort og bli emo som tenåring.

 3. Lammelåret 22. februar 2012, kl. 22:04

  Greit nok at ungen velger en bestemt type leker, men hvorfor skal det være så innsnevret hva som regnes som jenteleker og gutteleker? Fargekodene gjør at det skal lite til før barnet settes utenfor sin «kategori». Barna blir annerledes når rammene for hva man kan gjøre bare fordi man tilhører det ene kjønnet framfor det andre, er snevre. Ja til større fleksibilitet og løsere rammer slik at det blir lettere å være akkurat slik man er, rosaelsker eller ei.

  • ca.strømsnes 24. februar 2012, kl. 17:28

   Helt enig, og ja til løsere rammer. Ja til at barna kan leke med hva de måtte ønske, ja til frihet i leken og ja til kreativiteten og fantasien, uansett om den er rosa, blå, grønn eller gul!

 4. grønn? dame 23. februar 2012, kl. 17:44

  Det mest irriterende er ikke at jenter leker med rosa dukker (!), men at det FREMDELES gjør at alt for mange vil oppfatte jenta som kun omsorgsfull, underdanig/oppofrende, ikke-kreativ, uspennende etc. Usj. Positivt er det at så mangt skeivt, raskt (20-30 år…) er blitt endret og at slikt som lekevalg for barn er av de «siste» skampletter vi har, ilag med ulik lønn for likt arbeid og at lederverv/-stillinger fremdeles ikke er interessant for mange kvinner…

 5. Liv-Inger 24. februar 2012, kl. 14:09

  Jeg har tre jenter. 2, 7 og 9 år. Og er det en ting jeg har lært av å ha tre jenter, så er det at jenter er ikke bare jenter. De er da høyst forskjellige! De er individer, med egne interesser. Egne meninger. Selv om det er bare 2,5 år mellom mine to eldste, er de svært forskjellige. Eldste er det mange vil kalle en guttejente. Hun spiller fotball, liker data, og ikke minst: hun hater alt som er rosa! Må ikke nærme seg henne med rosa. Eller med jentete klær! Hun er med i Boing-klubben og leker heller med Star Wars og Ninjago enn med jenteting! Hun på 7 er prinsessa i heimen. Eeelsker rosa. Og leker med dukker og Polly Pocket og de klassiske jentelekene. Hun har jo alltids tilgang til tøffere leker, siden storesøster har det. Men hun er ikke interessert. Hvordan 2-åringen er? Tiden vil vise. Foreløpig leker hun med det meste.

  Jeg tror det er viktig å gi valgmuligheter. Men å gi valgmuligheter betyr ikke at vi som voksenpersoner skal velge bort de tradisjonelle jentelekene på vegne av jentene våre. Det får de eventuelt gjøre selv. Men viktigst av alt er det å respektere barnets valg. Og ikke minst, å vise forståelse når de selv syns det er vanskelig å ikke helt passe innenfor normen. For her er ulempen. Barna som ikke helt passer innenfor kjønnsrammen kan fort føle seg utenfor. Da er det opp til oss voksne å understreke at det selvsagt er greit for ei jente å leke sammen med guttene. Å kle seg i tøffe klær. Og aldri å problematisere rundt det.

 6. Pingback: Kjønnsløse barn « Lammelårtanker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: