Vinterverket

Såpeboblejente & Lykkemamma på 68º nord

Dramaqueen på EU-kontroll

Med tallet 8 er jeg månedens vinner av EU-kontroll-lotteriet og må til pers med bilen på pallen når tirsdag kommer og vi kjører over fylkesgrensa i sol og strålende vær. Jeg har aldri vært på EU-kontroll før, men jeg kjenner at jeg gruer meg og langt bak kan jeg høre lyden av penger som renner ut gjennom fingrene mine. Jeg er jenta som hater å bruke penger på bil, men skal man ha bil så må man bare punge ut. Sukk…. Jeg sukker og krysser fingrene så hardt jeg klarer for alt alt er ok, at vi består og at vi blir godkjent. Og sånn for å øke oddsen så har jeg tatt på meg en litt mer enn ok utringet topp. “Den burde gjøre susen”, sier jeg til hun som må sitter i baksetet og blar fornøyd i en liten bok.

Vi shopper klær og blomster mens bilen er på sjekk og drikker kaffe i sola. Jeg trommer nervøst med fingrene og syns at tiden går så alt for sakte. Å ha bilen på EU-kontroll er mer nervepirrende enn å være hos tannlegen eller å vente på at fødselen skal sette i gang. Og når klokken når tiden og vår time er omme tusler vi langsomt ned mot det røde huset ved havet. Jeg er så spent, så spent, og har store havmåser i magen.

foto: Vinterverket

Det er tomt i hallen der bilen står i ensom majestet med panseret åpent og forlatt. Inni ligger det et ark og etter å ha sett meg omkring tar jeg opp arket som heter “Kontrollseddel”. Det må være resultatet, tenker jeg, og skummer nedover listen som har mange streker. Ufattelig mange streker. Er det mulig? Så mange feil? Her er det streker på noe som heter “hevarmer”, på “slaglengder” og på “rangeringsventil”. Det er streker på «kretsbeskyttelsesventil», “markeringslys”, “sidehinder”, “reservehjulsholder” og på “fartskriver”. Listen med streker er uendelig lang og jeg kjenner jeg blir svett, klam og kvalm. Er det virkelig mulig? Og hva er egentlig “underkjøringshinder” og hvorfor har jeg feil på det? «Nødutgang» er også merket med strek. Jeg får nesten ikke puste og håper jeg har penger nok til å ta bussen nesten hjem.

“Hei du! Hva betyr strekene?” Bak panseret på bilen foran dukker det plutselig opp et lyst hode. “Du? Hva betyr strekene?”. Jeg skjelver lett i stemmen og gjør meg klar til å iallfall klage på dette med feil på nødutgangen. «Alle dørene virker på bilen min», sier jeg og drar stroppen til toppen på plass mens han bøyer seg frem for å se på arket. “Åhh, det betyr ikke noe”, sier han. Ikke noe? Ikke noe?? Alle de tusen strekene må bety at bilen snart er død og klar for plankedressen. “Det er ting du ikke har. Du skjønner, vi bruker samme skjema på personbiler, varebiler og trailere” sier han og smiler. Jeg mister pusten helt og må sette med ned. Og så ler jeg! PUH!! “Her er ingen feil”, sier han og ler med mens jeg kjenner rødmen brer seg utover ansiktet mitt. “Jeg kan ikke så mye om bil, jeg….”, mumler jeg og tar med meg Dramaqueen-teateret utendørs og venter på regningen der.

To timer senere kjører jeg hjem i en totalt bortkastet utringet topp med godkjent bil og er glad for at det er 2 år til neste gang.

5 responses to “Dramaqueen på EU-kontroll

 1. Hilde 5. juli 2011, kl. 19:53

  Jeg ler meg halvt ihjel her jeg sitter! Fantastisk bra! 🙂 Det var da enda godt at du ikke måtte ta bussen hjem grunnet manglende nødutgang. hihi Det er ikke alltid godt å vite hva alle duppeditter og dingsebomser er på bilene, så jeg er glad jeg har en kyndig mekaniker i huset. Og spitterny bil med garanti, det hjelper på det også. 😉

  Det har forresten nettopp gått opp for meg, etter å ha fulgt bloggen din i lange tider, at vi bor veldig nært hverandre. Ikke mange minuttene unna. Jeg bor ved vannet, der det er millitær, om det sier deg noe, uten at jeg offentliggjør mitt bosted for hele nettverden. Jeg har forstått hvor du holder til, lokalkjent som jeg er. hihi 🙂

  • ca.strømsnes 7. juli 2011, kl. 10:26

   Er vi nesten naboer? Så koselig:-) Om du har turen til Midtimellombygda så får du stikke innom en tur. Vi har alltid kaffe;)

   • Hilde 7. juli 2011, kl. 14:03

    Kanskje det kanskje, en eller annen gang. Men jeg vil ikke trenge meg på… Jeg fant bloggen din en gang sist år, da jeg gikk gravid og var innom «stedet der man må vokte sine ord vel.» Der linket du opp til bloggen din, og om jeg husker rett fikk du visst kjeft for det også. Jeg har fulgt deg siden. Føler det sånn at når man plutselig og rent tilfeldig har oppdaget at man vet hvor noen bor, og selv bor i nærheten, så blir det nesten frekkt å ikke si fra. Verden er virkelig ikke stor. 🙂

 2. Malin 6. juli 2011, kl. 20:33

  hehe, heldige du. Vi vet at noe er feil (og hva som er feil) men venter på en dings som en fyr som en vi kjenner får fra en fyr han kjenner, som kjenner en fyr som har sånne dingser som vi trenger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: