Vinterverket

Såpeboblejente & Lykkemamma på 68º nord

Bilstolleken

Å kjøpe bilstol på internett er enkelt. Å hente bilstol på posten er enkelt. Å montere bilstol i bilen er ikke like enkelt.

foto: Vinterverket

I løpet av mitt korte liv som småbarnsmamma så har jeg skjønt at bakovervendt er viktig og riktig så jeg går for den ettersom jeg er opptatt av sikkerhet i bil og at hun skal sitte trygt når vi farter rundt på små og store oppdrag. Jeg trekker pusten og begynner med bruksanvisningen. Dette ser ikke så vanskelig ut, tenker jeg og leser fornøyd teksten under bildene som viser bilstolen montert på ulike måter fra ulike vinkler. “Dette skal jeg klare”, sier jeg høyt til meg selv og smiler.

foto: Vinterverket

Trepunkt? Topunkt? Hmm, hva er forskjellen? Jeg sjekker beltet og det har bare et punkt og det er festepunktet. Står ikke noe om ettpunkt i bruksanvisningen. Merkelig, så jeg leser igjen, men det eneste jeg finner er tusen ulike måter å feste med tre punkt og med to punkt. To punkt hvor? Jeg skjønner ingenting og nå syns jeg at setet vakler selv om jeg har festet det i bunnen av bilen. Det er festet riktig der nede? Jeg strammer løkken for tusende gang og sjekker. Joda, det sitter fast der nede, men ikke her oppe. Rundt stolen, over stolen, under og over eller over og under? Hur gjør man?

foto: Vinterverket

foto: Vinterverket

Jeg svetter, banner, sliter i setebeltet, leser bruksanvisningen, sjekker igjen, surrer beltet fast og oppdager at det eneste som sitter fast er min egen hånd. Hvorfor kommer ikke ting som dette med en instruksjons-dvd for idioter som meg? Eneste jeg noensinne har fått instruksjons-dvd til var min nye dvd-spiller, ironisk nok, og det fungerte heller ikke så bra så jeg trekker stolen ut og lar den hvile på passasjersetet i vinkel mens jeg surrer alle reimene rundt. De er for kort og strekker ikke til. At det skulle være så vanskelig!

“Alternativt feste ved kort bilbelte”. Endelig sier bruksanvisningen noe jeg kan forstå så jeg leser nøye instruksjonen, følger bildene og gjør akkurat slik det som det står skrevet i Bilstol-Bibelen. Blir det riktig? Hmm, jeg syns den vingler litt og ikke sitter helt fast. Skal det være slik?

foto: Vinterverket

To timer senere legger jeg den nye bilstolen tilbake i esken og finner frem den gamle. Den får duge til onkel har fri og kan hjelpe en stakkars bilstol-novise med lesehjelp, bildeanalyser og med festing av reimer, stropper, topunkt og trepunkt. Og hva var egentlig den røde lille klypen som ikke hørte hjemme noe sted?

foto: Vinterverket

4 responses to “Bilstolleken

 1. Hilde 30. juni 2011, kl. 07:38

  Akkurat denne har jeg også tenkt til å kjøpe. Derfor er du helt nødt til å skrive en oppfølger på hvordan det gikk, etter at du har fått kyndig hjelp så den sitter riktig. Etter hva jeg har lest skal den føles som om den sitter litt løst i sidebevegelsene. Eller, ikke løst-løst, men ikke helt bom fast heller. Likevel sier jo testene at den er utrolig trygg også i sidekollisjonene, så kanskje det er en mening med det? Det morsomme er at all den tid jeg har søkt etter folks erfaringer med dette setet, så har samtlige skrevet at det var så veldig lett å montere. Kanskje å ikke lese bruksanvisninga på finsk hjelper? ;p

 2. ca.strømsnes 30. juni 2011, kl. 09:55

  Heisann Hilde! Etter å ha sovet litt på det og ryddet bort min indre klønebille så fikk jeg festet stolen til slutt og det var jaggu ikke så vanskelig likevel. Har vært ute og testet den og hun sitter fint (mye høyere enn i den forrige stolen), hun virket fornøyd, stolen satt bra og alt i alt: En vellykket testrunde:)

  Har også lest testene og stolen har kommet, særlig bakovervendt, godt ut. Og du har nok et poeng med at den skal sitte litt løst siden den skal vri seg ved sidekollisjon slik at hode og nakken er beskyttet.

  Mine manglende monteringsevner må ikke få noen til å tro at det er stolen som er vanskelig. Det er bare meg som kløner og stolen virker veldig bra, solid og god:)

  (ps. nå har de 25% på bilstoler på Barnas Hus. dagens reklame, hehe!)

 3. Heidi 18. januar 2012, kl. 00:07

  Setet skal ikke sitte løst. Det skal strammes så godt som mulig. Legg gjerne kneet i stolen, legg på vekt og stram det du er god for! Den lille røde klypen bruker du til å styre selen med om du bruker det forovervendt etter 18 kg. Da tar du ut internselen og bruker bilens 3-punktssele til å feste både barn og sete 🙂

  • ca.strømsnes 18. januar 2012, kl. 00:29

   Setet sitter ikke løst. Det er festet rundt passasjersetet og spent riktig så godt fast, slik som bruksanvisningen sier, og lent mot stolryggen.

   Takk for tips med klypen. Hun sitter fortsatt bakovervendt, men kjekt å vite 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: