Vinterverket

Såpeboblejente & Lykkemamma på 68º nord

Roadtrip til Det Store Utland

Når sola viser sitt blide åsyn etter flere dager med regn pakker vi bilen, som for tiden heter Polly, og legger ut på landeveien til Det Store Utland. Utlandet. Utlandet er det største landet som fins og i dag skal vi dit. Jeg gleder meg og sammen nynner vi til gamle slagere mens Polly snirkler seg avgårde på smale veier til landet som lukter Emil, Lotta, Farbror Melker og Alfred. “Du och jag, Alfred” sier jeg til henne når vi passerer grensen som kommer med lukten av gummigodis proppfulle av e-stoffer, hallonbärsoda og gode sommerminner. Vi er offisielt i utlandet. Vi er i Sverige der alt er så stille med knudrete berg, høye fjell og ikke et menneske å se i mils på mils omkrets. I Norge bosetter vi oss på hver en minste knaus og på hver et berg, men i Sverige er det folketomt og med ett føles det som om vi er helt alene i verden. “Sverige er nesten som Twin Peaks” sier jeg høyt til meg selv og tenker på den gangen vi var i Hakka. Hakka må være den snodigste plassen jeg noensinne har vært på.

foto: Vinterverket

Vi kjører forbi vindmøller, små hytter, bergknatter, vann og til slutt kommer vi til den syvende største innsjøen, Torneträsk, og når vi passerer Rallarkirkegården i Tornehamn er vi nesten fremme der vi kan meske oss i godis, kjøtt, flæsk og billige sigaretter. Det Store Utland er nesten som å komme til himmelen og når vi er ferdighandlet spiser vi polarbrød med kycklingpastej og drikker Ramlösa rett fra burken på parkeringsplassen sammen med to motorsykelister som også er på ferie i Det Store Utland. Det er sol, det er varmt og når hun får øye på en middels stor hund er lykken fullkommen når hun peker, ler og stabber av gårde på små rosa sandaler. Alt er så fint i utlandet og særlig i utland som dette.

foto: Vinterverket

Hun sovner på veien hjem der det fortsatt er like øde som før. Snodig og høyst uvanlig opplegg de har på gang her nord i Sverige. Hvor er alle folkene og hvorfor bor det ingen her? Hvor er de? Jeg skjønner fortsatt ingenting og så passerer vi grensen der vi vinker farvel til Farbror Melker og Alfred når lukten av hallonbär blir erstattet med Grandiosa og snart er vi hjemme. Hadde det bare ikke vært for en traktor fra en av de hundre husene som ligger strødd langs veien og som ser sitt snitt til å kjøre sakte fra dit de kom fra til dit de skal. Åhh! Jeg savner Sverige allerede! Stillheten, luktene og fraværet av traktorer som gjør at man kommer tidsnok hjem.

Om kvelden spiser jeg e-godis til magen nesten sprekker og kikker på telt slik at vi kan bli litt lengre neste gang. “Du och jag, Alfred. Du och jag».

foto: Vinterverket

One response to “Roadtrip til Det Store Utland

  1. Kamelryttersken 25. juni 2011, kl. 00:50

    Det jeg liker best langs Torneträsk er jernbanestasjonen. Ser du har med bilde av den. Utrolig for en arkitektur de kunne finne på å legge midt uti ødemarka.

    Original Kamelrytterske, bare på Karavanseariet.no, sist om selvros og markedsføring i Cyberspace

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: