Vinterverket

Såpeboblejente & Lykkemamma på 68º nord

Indiana Johnsen

Jeg vet ikke om han også brukte hatt og jeg tviler på at han gikk med veska på snei når han reddet Midtimellombygda fra mumifiserte fiskere, gjenferd av markasamer og når han beskyttet lokalbefolkningen fra åndelige kyr som løp løpsk på markene mellom de hvite husene i fjæra. Eller kanskje hadde han hatt og veske? Kanskje det rett og slett er vår helt filmene er bygd på og innerst inne mistenker jeg at vår helt er en kvinne. At det er en kvinne er egentlig helt logisk for det er som de sier at bak enhver mann står en sterk kvinne. Det var nok hun som reddet Midtimellombygda og Urbania fra onde sauer, dianamtsmuglende hester og onde ånder som levde i båtnaustene i tråd med stillingsbeskrivelsene som sier at hun skal drive med “husligt syssel og kreaturstel”.

Indiana ble nok som nordlendinger flest født i en båt ute på ville havet eller i en kahytt og måtte ta sine første famlende skritt enten i djupsnø eller på et glatt, krengende båtdekk. De barna som ikke klarte denne prøven ble brukt som agn til linefisket, eller de ble rett og slett kastet til Draugen. Indiana bestod prøven med glans og selv midtfjords i storm kastet han ikke opp, men holdt hodet kaldt og rødmusset helt til sola sto opp i april. Indiana var verken mørkeredd eller lettskremt, han drakk sin fiskeslog som gjorde ham sterk og han voktet over bygda som om det var hans barn, ugift og barnløs som han var.

Kreaturstel? Hjernen min går i blank, men min kreative side tenker at den enten må være stell av krettur eller å drive med håndarbeide. Jeg lander på at det dreier seg om stell av krøtter og at de var hennes gode hjelpere i kampen mot de onde makter som rak i land sammen med Draugen. Draugen var nok hennes verste fiende og ettersom vi ikke har sett ham på en stund så beseiret hun ham. Hun var et grepa kvinnfolk! Eller var det kanskje en ham? Uansett hun eller ham så er kan vi takke Indiana Johansen for at Kystallfiskehauskallenes Rike er så rolig og fredelig som det er i dag og jeg ser ham for meg der han hopper fra isflak til isflak i håp om å klare å trykke på den riktige bølgen slik at havet åpner seg og den forsvunne skatten åpenbarer seg.

Indiana Johnsen. Den første helten i Midtimellombygda. Hvil i fred.

hentet fra Digitalarkivet.no

2 responses to “Indiana Johnsen

  1. Marita Sørensen Solaas 2. februar 2011, kl. 06:04

    Hihi!
    Så artig! Har hørt om flere damer i Ofoten som heter Indiana. Har du hørt om ho Storma Orkana? :p

  2. ca.strømsnes 2. februar 2011, kl. 12:32

    Har hørt om ho Storma, men kunne ikke finne ho i arkivet;)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: