Vinterverket

Såpeboblejente & Lykkemamma på 68º nord

Kikkankulan

Det er fredag når han kommer til bygda seint en kveld midt i latter og trivielle spørsmål som vi taper med glans på den gamle brygga i oktobermørket. Med stor selvfølgelighet baner han seg vei inn i latteren når Tante Violett gjenkjenner ham og skåler og skråler i. “Kikkankulan!!”

Bortsett fra mor til Mor Åse, Sør-Urbainas Jimmy Olsen, Tante Violett, og jeg mistenker at også Onkel Blå kjenner til karen, så er det ingen andre som kjenner denne skapningen som sies å komme fra Ramfjorden. For den som ikke kjenner Ramfjorden så er det også kjent som “Nordens Murmansk” og han Kikkankulan sier at det ligger bare et steinkast fra Midtimellombygda. “Dersom du e en jævel til å kaste”, sier han og blir kjapt korrigert at Jimmy Olsen som påpeker at det heter å “dryle” og før det hele utvikler seg til et sjøslag uten sidestykke er Tante Violett på plass og skåler og skråler i. “Kikkankulan!!”

Vi er midtfjords og taper i stor stil når vi vet mindre om Arne Treholt enn vi vet om byer i Belgia og det er nøyaktig lik null. “Opp med hakene”, sier han når jeg sutrer over manglende evner mens jeg blåser røykskyer mellom de to bryggene og fikler med en gammel lighter for å holde varmen. Det er kaldt ute. Så forteller han at Ramfjorden, som har har et ekstra kromosom, på folkemunne også kalles for “rævskårrdalen”. Om jeg vet hva det betyr? Jeg rister på hodet og så sier han at en god, gammeldags, floke er bedre enn fikling. Tante Violett skåler og skråler i. “Kikkankulan!!”

Stjernene og skyene treffer en mørk fjord når kvelden er over og vi kan notere oss bunnplassering i dagens kamp. Jimmy Olsen er dratt og vi andre gjør noen halvhjertete forsøk på å finne veien hjem, men den ser ut til å ha gått i glemmeboka sammen med resten av kunnskapen vi noensinne måtte ha tilegnet oss på tilsiktet eller tilfeldig vis. Så vi blir sittende med vektløse tanker og ord som gir latter til mannen med nøkkelen sier: “Nå er det kveld og god natt”.

Og mens jeg går opp den lille bakken kan jeg høre Tante Violett som skåler og skråler. “Kikkankulan!!”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: